Múzeumpedagógia

A Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik című időszaki kiállításhoz tematikus tárlatvezetések, múzeumi órák, foglalkozások és speciális programok is kapcsolódnak, amelyek óvodás, általános- és középiskolás csoportok, az egész család vagy felnőtt közösségek számára is tartalmas, élményközpontú időtöltést biztosítanak.

Részvétel: előzetes egyeztetés után, érvényes belépővel, valamint ezen felül a gyerekek számára 600 forintos múzeumpedagógiai programjegy megváltásával lehetséges.
A jegyek online is megvásárolhatók!
További információ és jelentkezés: muzeumpedagogia@kozlekedesimuzeum.hu

A múzeumpedagógiai programok során érzékszerveinkkel vizsgáljuk, nézzük meg a kiállítást és az abban bemutatott járműveket, műtárgyakat. Összegyűjtjük, rendszerezzük korábbi múzeumi élményeinket, belesünk az új Közlekedési Múzeum tervezésébe, és különböző játékos feladatok, kihívások mentén ötleteket, javaslatokat fogalmazunk meg mi is, miközben felfedezzük az Északi Járműjavító kiállítását. Csoportos, tematikus tárlatvezetéseink keretében interaktív kiállításfelfedezésre hívjuk a gyerekeket, családokat, de felnőtteket is szívesen fogadunk.

Figyelmükbe ajánljuk a kiállításban számos ponton elérhető járműtervező-színezőket: gondoljuk újra, tervezzük át az egykor Magyarország vasúthálózatán és közúthálózatán közlekedő járműveket, amelyek a kiállításban is megtekinthetők! A járműtervező-színezőket le is lehet tölteni a következő linkekre kattintva: mozdonyok-vonatok Ikarus buszok

 

MÚZEUMPEDAGÓGIAI PROGRAMOK
Időtartam: kb. 90 perc

A múzeum hangjai
Ajtók, csengők, hangosbemondók, beszélgetések és gyerekzsivaj. Csipogás és kattogás, nyikorgás és dudálás. Milyen hangokat figyelhetünk meg egy múzeumban? Milyen egyéb (látható, hallható, érezhető) jelzések, elemek navigálnak és érnek bennünket egy múzeumlátogatás során? Ez alkalommal a múzeum jelzéseit, hangjait kutatjuk, vizsgáljuk!

Tapintható múzeum
Fém, bőr, fa, műanyag, gumi…
Milyen anyagok, felületek, formák találhatóak egy Közlekedési Múzeumban? Az időszaki kiállítást megtekintve különböző anyagok és tulajdonságaik mentén gondolkodunk és tervezzük meg az új Közlekedési Múzeum taktilis élményeit. Kilincsek, padok, asztalok és pultok, képernyők, járművek és játékok. Te hogyan képzeled el?

Biztonsági plakáttervezés
Egy ipari üzemben, mint amilyen például az Északi Járműjavító is volt, kifejezetten ügyelni kellett a biztonsági előírásokra, a szabályok betartására. Ezekre leginkább színes, jól észrevehető óriásplakátokkal hívták fel a figyelmet. Biztosan az iskolában is találkoztatok már olyan térrel, vagy helyiséggel, ahol speciális szabályok vannak érvényben. Ilyen lehet a tornaterem, ahol csak sportcipőben lehetünk, vagy a gépterem, ahol ügyelni kell a számítógépek tisztaságára, állapotára. Milyen jelzéseket, felhívásokat, figyelemfelkeltő táblákat célszerű használni a szabályok betartása érdekében? A foglalkozás során ezekere a kérdésekre keressük a választ és együtt tervezünk balesetvédelmi plakátokat a hozzánk ellátogató nebulókkal.

 

TEMATIKUS TÁRLATVEZETÉSEK
Időtartam: kb. 60 perc

Poggyász mesék
Milyen poggyásszal utazhattak a 424-es gőzmozdony utasai? Mi volt az Árpád sínautóbuszon Budapestről Bécsbe érkező hölgyek táskájában? Mi az a tárgy, ami nem hiányozhatott a Ford T automobil kesztyűtartójából? Bőröndök, csomagok és az utazáshoz nélkülözhetetlen tárgyak segítségével ismerjük meg az időszaki tárlaton a kiállított járműveket. Te már becsomagoltál?

Formatervezés és design
242-es, Árpád sínautóbusz, Ford T… A Volt egyszer egy Északi… A történet folytatódik című kiállításunkon több olyan, a magyar járműtervezés kiemelkedő alakját is megcsodálhatjuk, amelyek valóban különleges formatervvel rendelkeznek. Tematikus tárlatvezetésünk során a designnal és a formatervezéssel ismerkedünk meg közelebbről az ikonikus járgányok segítségével.

Munka, pihenés, szórakozás
Egy hatalmas üzemben rengeteg ember dolgozik. Ha pedig egy helyen sok-sok ember közösen tölti el az idejét, óhatatlanul is kialakulnak összetartó közösségek. A közösségi élet pedig színes, hiszen a tagok programokat szerveznek, táncolnak, énekelnek, versenyeznek. Te az osztályodban milyen programokon veszel részt szívesen? Hogyan tudsz a közösséged aktív és hasznos tagjává válni? Hogyan működhet jól egy osztály, vagy kisebb csoport? A tematikus tárlatvezetés során az Északi Járműjavítóban dolgozó emberek mindennapjain és tevékenységein keresztül fedezzük fel a kiállítást.

Múzeum a kulisszák mögött – Mesterségem címere
Hatalmas épület, feliratok, nyüzsgő személyzet, különleges fények, működő játékok, óriási járművek. Teremőrök, muzeológusok, tárlatvezetők, és a múzeumi bolt dolgozói. Hogyan épül fel egy múzeum? Ki mindenki dolgozik benne? Hogyan zajlik egy nap a múzeumban? Tartsatok velünk a Múzeum a kulisszák mögött című múzeumpedagógiai vezetésen, ahol jobban megismerhetitek az itt dolgozók életét.

 

RENDHAGYÓ SZÜNIDEI ÓRÁK
Időtartam: 90 perc
Maximális létszám: 20 fő

Arányok, irányok, pozitív és- negatív formák…
Rendhagyó rajzórák az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában.

Örökítsd meg az Északi Járműjavító épületét és a most benne kiállított járműveket saját alkotásodon keresztül! A rendhagyó rajzóra során lehetőséged nyílik, hogy fejleszd saját tudásodat szakemberek segítségével egy fantasztikus környezetben. Az óra keretén belül többféle rajzi technikát megismerve és kipróbálva elmerülhetsz egy-egy jármű részleteiben vagy az épület páratlan léptékeiben, miközben elkészíted a saját műalkotásod. 

Előképzettség nem szükséges, csak a rajzolás és a közlekedési eszközök szeretete!
Amit biztosítunk: rajztábla, rajzeszközök (ceruza, progresso, olajpasztell stb.) rajzlapok

Várjuk az iskolás csoportokat, nyugdíjas csoportokat, alkotó közösségek tagjait és azokat, akik közösen szeretnének alkotni.

Bérelhető, megvásárolható hátizsákok és szerelőládák is segítenek a kiállítás élményközpontú felfedezésében! 5-10 éves korig ajánljuk.

Integrált felfedezőprogramot kínálunk két tematikával, amelyben a gyerekek bátor utazók, vagy az Északi Járműjavító fiatal munkatársai lehetnek. A kiállításban sétálva megismerjük a legendás járműveket, az általuk bejárt útvonalakat, a munkások hétköznapjait, a közösségi életüket. A csomagok tartalma részben elvihető, így a látogatás igazán emlékezetes marad
Érkezéskor a Pénztárban kérhető! Bérlés: 1.000 Ft/csomag. Vásárlás: 5.000 Ft/csomag

A tárlathoz érdekes online játékok is kapcsolódnak, a melyek segítségével bepillantást nyerhetünk az izgalmas gyűjteményi anyagba.

Múzeumpedagógia